Croatian (HR)English (UK)Slovenian (SLO)

skyTech – izolacijski sistem

Iskustva kupaca sa izolacijom od 1 cm koja zamjenjuje 24 cm mineralne vune

O svim prednostima i pozitivnim iskustvima sa skyTech izolacijskog sistema porazgovarali smo sa g. Brankom Borovnjakom koji je izolacijski sistem skyTech koristio prilikom adaptacije potkrovlja u obiteljskoj kući.

1. Pri adaptaciji potkrovlja za stanovanje koristili ste za izolaciju krovišta izolacijski sistem skyTech. Recite nam nešto više o tome zbog čega ste se odlučili za skyTech sistem?

Prve informacije o skyTech izolaciji bile su iz tiskanih medija gdje sam naišao na osnovna svojstva toga materijala. Najupečatljivije mi je bilo da debljina skyTECH izolacije od 1 cm zamjenjuje debljinu staklene vune od najmanje 20 cm. Nakon toga dogovorio sam sastanak sa g. ing Polićem iz POLO-COMMERCA gdje sam dobio detaljne informacije o tom materijalu potkrepljene relevantnim atestima. Također dobio sam i korisne savjete oko postavljanja izolacije na postojeće drvene grede i rogove. Za adaptaciju potkrovlja sa skyTech materijalom odlučio sam se iz više razloga: prvo je mala debljina izolacije. Zbog male visine nazidnice od svega cca 100 cm za slučaj ugradnje klasične izolacije koja bi bila debljine 20 cm znatno bi se smanjio prostor u potkrovlju, pogotovo bi to bilo izraženo na kosim dijelovima. S tim u vezi pojavio bi se i problem podebljanja rogova sa 12 na 20 cm a bilo bi puno većih problema i sa ugradnjom krovnih prozora. Drugo za mene i najvažniji razlog je svojstvo toga materijala da većinu ulazne topline reflektira. Treće je propusnost za vlagu iz stambenog dijela prostora a nepropusnost sa kontra strane. Četvrto je lako i jednostavno postavljanje. skyTech izolacija pakirana je u balama ukupne dužine 18 m, odmata se na željenu dužinu, reže skalpelom i zatim direktno učvršćuje na rogove ili drvenu konstrukciju klamericom ili malim vijcima a preklopni spojevi zalijepe se samoljepivom trakom.

2. Koliko dugo su trajali radovi postavljanja?
Vrijeme postavljanja skyTech izolacije gdje su dvojica pirdržavali odrezanu traku a jedan uvrtao vijke bilo je za prostoriju 5m x 4m cca 2 sata. Pretpostavljam da bi to vrijeme za veću ekipu moglo biti i kraće.

3. Koje benefite Vam je u komforu stanovanja donio sistem skyTech?
Što se benefita tiče u komforu stanovanja, još ne mogu reći jer prostor u potkrovlju još nije završen ali već sada se neke stvari mogu uočiti. U ovim vrućim danima u dvjema sobama u kojima su krovni prozori koji imaju zaštitnu žičanu mrežicu protiv sunca i platnenu roletu koju spustim preko dana temperatura ne prelazi 26 °C što bi bila donja granica kad još ne bi trebalo paliti klimu. U dnevnom boravku gdje su 2 klasična prozora 0,9m x 1,2m i balkonska vrata 0,8m x 2,2m za sada bez roleta i koji su okrenuti jugu temperatura dostigne 28 °C. Za pretpostaviti je da će i u dnevnom boravku temperatura biti oko 26 °C kada se ugrade rolete.

4. Zbog čega biste potencijalnim kupcima preporučili skyTech sistem?
Potencijalnim kupcima preporučio bih skyTech sistem zbog svega ovoga što sam već naveo s time da bi posebno naglasio da ovaj materijal praktički ne provodi i ne akumulira toplinu tako da nema neugodnog osjećaja isijavanja topline sa stropa.